Технически паспорт

Програмата за енергийно обновяване (саниране) на сгради в Плана за възстановяване – Технически паспорти и обследване за енергийна ефективност.

Новата програма за енергийно обновяване (саниране) на жилищните и нежилищните сгради е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Програмата предвижда да бъдат финансирани мерки за повишаване на енергийната ефективност в жилищния сграден фонд на страната, а  също за нежилищни сгради, включително обществени сгради и сгради в областта на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм. Очаква се програмата да стартира през септември 2022г.

 

Технически паспорт

Срокове за саниране на многофамилни жилищни сгради (жилищни блокове)

Програмата за саниране на жилищни сгради е разделена на два периода:

Жилищните сгради, които са кандидатствали по програмата до края на на март 2023г. ще получат 100% финансиране на санирането.

Жилищните сгради, които са кандидатствали от април до декември 2023г. ще получат 80% финансиране, а останалите 20% ще бъдат самоучастие на собствениците на сградата.

Декември 2023г. е крайният срок за кандидатстване.

 

Кой може да кандидатства

Допустими кандидати са многофамилни жилищни сгради, които са в режим на етажна собственост, съгласно Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).

Еднофамилни сгради (къщи) не подлежат на помощ за саниране по тази програма.

При одобрение на документите сдружението на собствениците сключва договор за финансова помощ с управляващия орган (МРРБ).

 

Важно! За да може една сграда да кандидатства по програмата за енергийно обновяване е необходимо тя да има технически паспорт и енергийно обследване. Те се поръчват от собствениците на сградата предварително и се изработват за тяхна сметка, а впоследствие средствата на собствениците на одобрените сгради се възстановяват по линия на програмата. Паспортът и енергийното обследване са документи необходими при кандидатстването в програмата за енергийно обследване.

 

Архитектурно студио Никпроект извършва изработване на технически паспорти и обследване на сгради, включително обследване за енергийна ефективност. Разполагаме с екип от висококвалифицирани правоспособни проектанти по всички инженерни специалности и работим с лицензиран подизпълнител извършващ обследване за енергийна ефективност. Свържете се с нас за оферта за вашата сграда. Повече за техническите паспорти можете да прочетете тук.

 

Автор: арх. Никола Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *